Jasmin Mrkonja

Iako je prvobitno igrao fudbal u FK Krivaja, u svojoj premijernoj rukometnoj utakmici postigao je devet golova, i bilo je jasno o kakvom se talentu radi.

Nakon nastupa za mladu reprezentaciju bivše Jugoslavije, na Svjetskom prvenstvu 1979. u Danskoj i osvajanju srebrene medalje iza jakog SSSR-a, Mrkonja je godinu kasnije nastupio i za olimpijsku selekciju u Moskvi. Tada je reprezentacija Jugoslavije osvojila 6. mjesto

Nakon odsluženja vojnog roka, Mrkonja se jednu sezonu vraća u rodni grad, a onda slijedi odlazak u Šabac, gdje će u dresu Metaloplastike ostvariti historijske rezultate.

“Dok sam nastupao za Šapčane, bili smo četiri puta prvaci države od 1985. do 1988. godine, dva puta osvojili Kup, 1985. i 1986. godine, i dva puta smo bili prvaci Evrope, 1985. i 1986. godine. Igrali smo u to vrijeme najljepši rukomet, imali sjajnu generaciju, jednu od najboljih na prostorima bivše države. Ako ne i najbolju”.

Upravo, ta generacija Metaloplastike (Bašić, Vujović, Vuković, Isaković, Portner, Cvetković , Mrkonja) čine okosnicu reprezentacije bivše Jugoslavije, koja će po prvi put biti prvak svijeta.

“To zlato smo osvojili 1986. godine u Švajcarskoj. Nakon zlata sa Olimpijskih igara 1972. u Münchenu i 1984. U Los Angelesu, postali smo i prvaci svijeta u Švajcarskoj. Najbolji i najljepši rukomet se igrao u tadašnjoj Jugoslaviji, kako klupski, tako i reprezentativni”.